tellides SmartPost-iga.
Lõhnav neitsikummel, maheseeme
Tanacetum parthenium
Lõhnav neitsikummel (Tanacetum parthenium) ehk lõhnav püreeter on korvõieliste sugukonda soolikarohu perekonda kuuluv mitmeaastane rohttaim.Puhtimata seemed. Puhtimata seemet ei ole töödeldud ühegi keemilise, bioloogilise ega füüsikalise meetodiga. Seemne aretusprogrammis pole kasutatud GMO tehnikaid.Lõhnav neitsikummel ehk lõhnav püreeter on mitmeaastane, tugevalt lõhnav rohttaim korvõieliste sugukonnast. Tema kodumaaks loetakse Anatooliat, kuid ta kasvab looduses ka Kaukaasias ja metsistunult Vahemere maadeski.
Meil kasvatatakse neitsikummelit püsilillepeenras, peamiselt üheaastase taimena.
Keskaegse ravitseja Püha Hildegardi järgi on neitsikummel naisterohi ja samuti eriliselt hea peavalude vastu. Aga ka siseelundite haiguste puhul nagu maokoolikud ning kõhuvalud.
Hildegard ütleb: “Neitsikummel on rikkalik ja omab teatud pehmet mahla ja on haiglase sisikonna jaoks nagu pehme salv.
Kui sinu sisikond on haige, keeda neitsikummelit vee ja võiga (või õliga) ja lisa peenikest jahu ja valmista niimoodi supp. Söö seda ja sinu sisikond tervendatakse.”
Lõhnava neitsikummeli kasvatamisest kodusel ürdipeenral saad lugeda SIIT.
RETSEPT: Mahe neitsikummeli supp
Võtke 5 neitsikummeli lehte, hakkige, lisage natuke võid, neljandik liitrit vett. Keetke 2 minutit.
Lisage niristades ja hoolikalt segades 2–3 sl speltajahu, natuke soola ja üks noaotsatäis neitsi-ringlille.
Sellest tuleb kreemjas, mahe supp. Sööge 1–2 nädalat üks kord päevas. Allikas: Alkeemia
Pakis 100 seemet