tellides SmartPost-iga.
Püha basiilik ehk tulsi, maheseeme, pärandsort
Ocimum tenuiflorum
Püha basiilik on basiiliku perekonda kuuluv huulõieline taimeliik. Liik on pärismaine Indias. Puhtimata seemned. Puhtimata seemet ei ole töödeldud ühegi keemilise, bioloogilise ega füüsikalise meetodiga. Seemne aretusprogrammis pole kasutatud GMO tehnikaid. Pärandsort. Biodünaamilised Demeter seemned.Teda kasvatatakse laialdaselt Kagu-Aasia troopilistel aladel. Taime on kasutatud ajurveedas aastatuhandeid. Liik on Indias rahva seas hästi tuntud. Püha basiiliku toimet peetakse sarnaseks vürtsbasiiliku ürdi toimele.
Tegemist on valgusidanejaga. Valgusidanejad on seemned, mis külvatakse mulla peale.
1) Niisuta külvianumasse pandud muld.
2) Sõelu mulla peale peenikest liiva ja niisuta see.
3) Seemned külva liivakihi peale.
4) Niisuta ja aseta peale toidukile (või kasuta minikasvuhoonet).
5) Külvid pane sooja ja valgesse kohta, näiteks lõunapoolsele aknalauale, aga ole ettevaatlik, liigne päike võib külvid kuivatada, see just ongi valgusidanejate puhul suurimaks ohuks.
Basiiliku kasvatamine on üsna lihtne ja see on võimalik nii siseruumides kui ka õues. Järgnevalt on põhijuhised, kuidas kasvatada basiilikut:
1. Vali Õige Basiiliku Sort:
- On erinevaid basiilikusorte, millest valik sõltub sinu maitse-eelistustest. Näiteks on olemas magus basiilik, Genovese basiilik, Tai basiilik ja kaneelbasiilik.
2. Alusta Seemnetest:
- Alusta basiiliku kasvatamist seemnetest siseruumides 6–8 nädalat enne viimast oodatavat külmakraadi sinu piirkonnas. Kasuta seemneid istutamiseks spetsiaalset seemnesegu ja külvamise sügavus võiks olla umbes 1/4 tolli.
3. Mullasegu ja Anum:
- Basiilik armastab hästi kuivendatud mulda, mille pH on kergelt happeline kuni neutraalne (umbes 6,0 kuni 7,0). Kui kasvatad basiilikut potis, kasuta kvaliteetset potimulda.
4. Asukoht:
- Basiilik vajab päikest. Istuta see kohtadesse, kus see saab päeva jooksul vähemalt 6–8 tundi otsest päikesevalgust. Kui kasvatad basiilikut siseruumides, aseta potid päikesepaistelisse aknalauale.
5. Kastmine:
- Hoolitse selle eest, et muld oleks pidevalt niiske, kuid mitte läbimärjaks kastetud. Kasta basiilikut siis, kui mulla pealmine kiht tundub kuiv. Ära lase mullal täielikult kuivada.
6. Temperatuur:
- Basiilik eelistab sooja. See on tundlik külmumise suhtes, seega istuta õue alles pärast viimast kevadist külma. Ideaalne temperatuur basiiliku jaoks on umbes 21–32 °C.
7. Väetamine:
- Kasuta tasakaalustatud vees lahustuvat väetist 2–4 nädala tagant või vastavalt pakendil olevatele juhistele. Väldi liigset väetamist, kuna see võib põhjustada lehtede liigset kasvu koos maitse vähenemisega.
8. Kärpimine:
- Pigista või kärbi basiilikut regulaarselt, et soodustada põõsastumat kasvu. Pigista pealsed lehed, kui taim on umbes 15 cm kõrgune. See soodustab külgmiste okste kasvu ja takistab taime liiga sirgu kasvamist.
9. Koristamine:
- Korja basiilikulehti, kui taim on piisavalt suur. Pigista lehed pealt alates või kasuta kääre. Regulaarne koristamine soodustab uut kasvu.
10. Kahjurid ja Haigused:
- Jälgi kahjureid, nagu lehetäid ja ämbliklestad. Nende vastu saab kasutada neemõli või insektitsiidset seepi. Basiilik on üldiselt vastupidav enamikele haigustele.Demeter biodünaamilise sertifikaasdiga. Demeter on kvaliteedimärk toodetele, mis on kasvatatud biodünaamiliselt ja mis kasutavad nii Demeteri toodangut kui ka heakskiidetud protsesse. Demeteri standardit peetakse mahesektoris kõige järjepidevamaks ja see kehtib nii tootmise kui töötlemise kohta. See Kreeka põllumajandusjumalanna järgi nime saanud kvaliteedimärk tagab, et toit vastab kõrgeimatele kvaliteedistandarditele, hoolikalt kasvatatud, õrnalt töödeldud ja pakendatud. Demeteri sertifikaati ja Demeteri kaubamärgi kasutamise õigust omab ligi 5000 tootjat ja töötlejat 45 riigis. ELi mahemärgis seab mahepõllumajanduslikult toodetud toidule miinimumstandardi. Demeteri filosoofia ja põllumajandusmeetodid lähevad aga sellest standardist palju kaugemale. See toob kasu nii toidu kvaliteedile kui ka keskkonnale. Näiteks keskendumine mulla kvaliteedile ja uuenemisele koos bioloogilise mitmekesisuse nõutava säilitamisega. Standardite järjepidev arendamine ja regulaarsed kontrollid annavad tulemuseks kõrgeima kvaliteediga toodangu ja tooted. Standardeid kontrollitakse regulaarselt, kuid lisaks sellele jagavad Demeteri tootjad ja töötlejad muid ühiseid ideaale. Nimelt looduse ja keskkonna austav kohtlemine, kõrgeimate kvaliteedistandardite poole püüdlemine ning suurem vastutustunne oma kogukondade ja töötajate ees. Biodünaamiline põllumajandus on viis, kuidas kasvatada inimestele parima võimaliku kvaliteediga toitu. Biodünaamilised eelised -Talu 100% muutmine biodünaamiliseks maaks -Põllumajandussüsteemi integreeritud loomad, toetades mulla taastumist -Kõiki põllumajandusloomi toidetakse 100 protsenti mahetoiduga, millest vähemalt 80 protsenti mäletsejaliste söödaratsioonist ja vähemalt 50 protsenti kõigist teistest loomadest peab olema biodünaamiliselt toodetud. -Minimaalselt 50 protsenti söödast pärineb talust endalt või lähedalasuvalt partnerilt, toetades suletud süsteemi ideaali. -Ei mingit lehmade valulikku sarvede eemaldamist, kodulindude nokamist ega sabade dokkimist. Loomi koheldakse austusega kui tundlike olenditega. -Biodünaamiliste preparaatide kasutamine ürtidest, -mineraalidest ja lehmasõnnikust mulla taastumise ja oluliste organismide kasvu stimuleerimiseks. -Demeteri põllumehed kasutavad biodünaamilist seemet, mis tagab igasuguse geneetilise muundamise -Töötlemisel on lubatud kasutada ainult piiratud arvu absoluutselt vajalikke lisandeid. Keelatud on joodimine, nitraatide ja "looduslike" maitseainete kasutamine. Lubatud on ainult maitseekstraktid. EL-i mahestandard lubab endiselt lisaaineid, mida Demeteri biodünaamilised standardid keelavad.
Pakis 60 seemet