Mis seemneid juulis külvata?

Mis seemneid juulis külvata?


21. juuli 2024

  1. Lehtkapsas (Kale) - Külva otse peenrasse, annab saaki hilissügiseni ja talub ka kergemaid öökülmasid. Lehtkapsas eelistab hästi kuivendatud, viljakat mulda. Mulla pH peaks olema vahemikus 6,0-7,5. Külva seemned umbes 0,5-1 cm sügavusele mulda. Seemned idanevad tavaliselt 5-10 päeva jooksul. Lehtkapsas kasvab hästi jahedamates tingimustes ja on koristusvalmis 55-75 päeva pärast külvamist. Lehtkapsas annab saaki kuni esimeste tugevate külmadeni ja mõnikord isegi pärast külmasid. Muutub pärast kergelt klülma magusamaks! Ideaalne sügisel kasvatamiseks. Lehtkapsas on täis vitamiine ja mineraale, sealhulgas A-, C- ja K-vitamiini ning rauda ja kaltsiumi.
  2. Redis - Juuli on hea aeg redise külvamiseks, sest kasvuperiood on lühike ja saaki saab kiiresti (3-4 nädalat peale külvi). Külva 1-1,5 cm sügavusele otse mulda. Seemned idanevad tavaliselt 3-7 päeva jooksul. Hoia muld ühtlaselt niiskena, et vältida rediste kuivamist ja kibedaks muutumist. Regulaarne kastmine on redise puhul väga oluline.Redistele meeldib jahedam ilm, seega on sügisene temperatuur ideaalne nende kasvatamiseks.
  3. Spinat - Juuli on suurepärane aeg spinati külvamiseks. Selleks ajaks, kui ilmad hakkavad jahedamaks minema, on spinat juba  valmis korjamiseks. Mulla pH peaks olema vahemikus 6,0-7,0. Külva otse peenrasse umbes 1-1,5 cm sügavusele mulda. Hoia muld ühtlaselt niiskena, kuid väldi ülekastmist. Saak 4-6 nädalat peale külvi.
  4. Taliredis (daikon) - Jaapani redis armastab külma ja küvist saagini on umbes 50 päeva. Eelistab hästi kuivendatud ja viljakat mulda, mis on sügavalt kobestatud, et juur saaks sirgelt kasvada. Ideaalne temperatuur daikoni kasvatamiseks on vahemikus 10-25°C. Daikon talub hästi jahedamat ilma ja võib isegi mõne kerge külma üle elada. Augustiski võib taliredist külvata, saaki saab siis oktoobri lõpus ja novembri alguses, sõltuvalt ilmastikust.
  5. Kress-salat - Juuli on ideaalne aeg kress-salati külvamiseks. Kress-salat kasvab kiiresti, võid saada saaki juba mõne nädala pärast.  Kasvab nii täispäikeses kui ka osalises varjus. Seemned külvatakse otse peenrasse või konteinerisse. Külva seemned umbes 0,5 cm sügavusele mulda. Hoia muld ühtlaselt niiske. Kress-salat vajab kiireks kasvuks ja õrnaks tekstuuriks palju vett.
  6. Petersell - Talub kerget külma ja annab saaki isegi esimeste öökülmade ajal. Petersell eelistab viljakat, hästi kuivendatud mulda. Mulla pH peaks olema vahemikus 6,0-7,0. Külva seemned umbes 0,5 cm sügavusele mulda. Petersell on kaheaastane taim, mis tähendab, et see kasvatab esimesel aastal lehti ja teisel aastal õitseb. Juulis külvates on võimalik saada lehtedest saaki enne esimesi külmasid. Peterselli seemned idanevad tavaliselt 2-3 nädala jooksul, kuid idanemine võib võtta kuni 4 nädalat, seega ole kannatlik.
  7. Murulauk - Kiirekasvuline ja mitmeaastane taim, suhteliselt külmakindel. Kiirendamaks idanemist, võib seemneid enne külvamist 12 tundi leiges vees leotada. Talveks kata taimed multšiga. Külva seemned umbes 0,5 cm sügavusele otse mulda. Murulaugu seemned idanevad tavaliselt 10-14 päeva jooksul.
  8. Koriander - Külva suve lõpus, eelistab jahedaid ilmasid. Koriander kasvab kiiresti ja annab saaki juba 3-4 nädala jooksul pärast külvamist. Külva umbes 1-1,5 cm sügavusele otse mulda.Seemned idanevad tavaliselt 7-10 päeva jooksul. Eelistab täispäikest, ent saab hakkama ka poolvarjus. 
  9. Aedportulak - Aedportulak on üks igavesti kasulik ja kiire kasvuga rohttaim, mida jõuad sel suvel veel külvata! Eelistab päikesepaistelist kasvukohta, toiteainerikast viljakat mulda. Ei talu värsket sõnnikut. Tõusmetest valmimiseni kulub 20–30 päeva. Selle lihakad väikesed noored lehed sisaldavad C-vitamiini rohkem kui 200 mg% ja karotenoide kuni 17 mg% (porgandis 9 mg%), E-vitamiini kuni 6 mg% ja niatsiini 50 mg%. Valkaineid on rohelistes lehtedes seemnete küpsemise faasis aga koguni kuni 23% (rohelises aedhernes 5%) ja süsivesikuid 14% (kartulis 18%), samas aga väheneb C-vitamiini ja karotenoidide kogus. Meditsiinilised uuringud on tõestanud aedportulaki omadust vähendada seedeelundkonna põletikke ja leevendada valusid. Kõrgelt on hinnatud selle raviomadusi põie-, neeru- ja maksahaiguste korral.
  10. Oad - Ube võid kasvama panna seni, kuni öökülmadni  on vähemalt kaks kuud. Oad on kasvutingimuste suhtes leplikud.
  11. Peet - Kui jõuad peedi mulda panna kuus kuni kaheksa nädalat enne öökülmasid, võid olla muretu ja nautida sügisest saaki!
  12. Porgand - Porgandi saagini on külvist 10-12 nädalat. Kui nüüd ruttu külvad, saad veel sügiselgi ühe peenratäie saaki!




Klientide tagasiside: