tellides SmartPost-iga.
Porgand kui diettoit.
03. aprill 2016
Porgandi keeduvette soola ei panda, sest see halvendab maitset.
Suppidele lisamiseks pruunistatakse sibul koos porgandiga kergelt rasvaines, kuhu lahustuvad värvikad karotinoidid.
Toite porgandist on tohutult, iga perenaine võib veelgi üllatada oma retseptidega. Porgandit soovitan kasutada hommikust õhtuni, seejuures hommikuputrudele võiks alati lisada riivitud porgandit (sobib kõikide tangainetega, pastadega).
Porgand kuulub segasalatite kooslusse, valmistatakse iseseisvana küll magushapu maitselisena, küll teravamaitselisena koos küüslauguga.
Hästi sobivad porgandiga banaan, mustsõstrad, tikrimarjad. Samas on need salatid toitvad ja sobivad pärast rasket haigust.
Porgandi toorsalat
200 g porgandeid, 2 haput õuna, ½ kl marju (kompotti), suhkrut, õli.
Toiduained riivitakse ja marjad surutakse katki, segatakse, maitsestatakse õli ja suhkruga.
Suppe võib valmistada mahedamaitselistena (püreesupid) või teravamaitselistena. Porgand on oluline komponent kõikide tükeldatud köögiviljasuppide koosluses, sobib kokku õunte, hapude marjade ja ka hapukapsaga.
Porgandisupp küüslauguga
750 g porgandeid, 6 küüslauguküünt, 3 sibulat, 0,5 l piima, 1 spl võid, vett, maitseained.
Porgandid kooritakse ja lõigatakse ratasteks. Küüslauk ja sibul tükeldatakse. Aedvili kallatakse kastrulisse ja lisatakse vett niipalju, et oleks kaetud. Maitseks veidi soola ja suhkrut. Keedetakse aeglaselt kuni vesi on peaaegu kadunud. Siis lisatakse või, piim ja segu vahustatakse vispli või mikseriga kuni supp on kooretaoline.
Kellele meeldib teravam küüslaugu maitse, võib peeneks hakitud küüslaugu lisada supile koos piimaga.
Soojade toitudena on porgand populaarne lisandina, aga ka iseseisva roana. Porgand sobib kokku kõikide aedviljadega, kala-lihaga, gastronoomiatoodetega, tangainetega, kohupiima jt.
Porgandi-õunakotletid
350 g porganeid, 450 g õunu, ½ kl piima, 2 spl mannat, 2 muna, 2 spl suhkrut, 3 spl riivsaia, 1 spl rasvainet, ½ kl hapukoort, soola.
Tükeldatud porgandid hautatakse piimaga pehmeks, lisatakse manna. Massil lastakse veidi jahtuda, lisatakse munad, riivitud õunad, suhkur, sool ja segatakse hästi läbi. Massist vormistatakse kotletid, veeretatakse manna ja jahu segus või riivsaias. Praetakse pliidil helepruuniks ja lauale antakse hapukoorega.
Vormiroogi võib porgandist kombineerida koos kohupiima, puuviljadega magusana või koos tangainetega, teiste köögiviljadega soolase toiduna.
Porgand sobib kala- ja liharoogade koostisse, eriti hakklihasse. Organism omastab ju lihavalke paremini kui liha valmistatakse koos porgandiga, kartul vastupidiselt takistab.
Maohaiguste puhul ei soovitata praetud toite, parim toit on sel puhul
Porgandi suflee
500 g porgandeid, 5 muna, 3 spl mannat, 50 g võid, soola, suhkrut.
Keedetud porgandid riivitakse ja kuumutatakse võiga läbi, lastakse veidi jahtuda, segatakse juurde suhkruga hõõrutud munakollased, terake soola ja lõpuks vahustatud munavalge. Mass pannakse rasvainega määritud vormi ja küpsetatakse ahjus või keedetakse vesivannil. Lauale antakse keedise, kisselli, hapukoore või teiste sobivate lisanditega.
Küpsetistes porgandi kasutamine on käe- ja maitsepärane, eriti porgandipiruka näol. Et porgandiga tehakse leiba, on harjumatu.
Porgandi-ploomi leib
0,5 l piima, 50 g pärmi, 100-150 g peenestatud ploome, 1 tl soola, 400 g riivitud porgandit, 300 g rukkijahu, 1-1,2 kg sepikujahu. Ploomide asemel võivad olla ka rosinad.
Pärm lahustatakse käesoojas vees. Lisatakse sool, värsked või leotatult kuivatatud ploomid ja porgand. Taignat sõtkutakse ja lastakse kerkida. Sellest vormitakse märja käe abil leivad või kuklid. Lastakse kerkida enne ahju panemist ja küpsetatakse ca 30 min 200o juures.
Ärme unustame ka porgandi-nisuidu leiba valmistamast, mis eriti oluline kehvveresuse ja söögiisutuse korral. (Retsept varasemas Terviselehes.)
Magustoiduna on tuntud porgandi pannkoogid, porgandi-kohupiimavaht, porgandi vahukoor, porgandi kissell jpt.
Porgandi kissell
500 g porgandeid (või 0,5 kl mehu), 0,5 l vett, 2-3 spl suhkrut, 0,5 l õunamahla, 3 spl kartulijahu, kaneeli või kardemoni.
Puhastatud porgandid riivitakse või tükeldatakse kuubikuteks, keedetakse pehmeks ja surutakse läbi sõela (võib mikseris). Püree kuumutatakse keema, lisatakse suhkur, õunamahl ning veega segatud kartulitärklis. Aetakse keema, maitsestatakse. Süüakse piimaga või vanillikastmega. Seda toitu soovitatakse maohaigetele, soolte põletikul ja pärast operatsiooni.
Porgandi kasutamine jookidena on samuti ammu teada. Kuna mahlana iseseisvalt on lääge, siis võib maitsestada mädarõika või küüslaugu mahlaga, hapude sõstra-, sidruni-, jõhvikamahlaga. Kokku võib porgandimahla segada jogurti või hapupiimaga ja samas saab porgandit lihtsalt riivitult rõõsa piimaga segada.
Porgandipiim
¾ kl piima, ¼ kl riivitud toorest porgandit, 1 tl mett, 2 tl sidrunimahla.
Riivitud porgand, sidrunimahl ja mesi segatakse mikseris piimaga, juuakse kohe. Selline jook on kosutav hommikuti ja eriti soovitav vanematele inimestele seedimise parendamiseks.
Riivitud porgandit võib alati lisada ka ravimteedele, millest eelpool oli juttu.
Nagu lugesite ja aru saite, on porgandi kasutamiseks palju võimalusi, et me tast ei tüdineks. Kasutades erinevaid kombinatsioone ja tehnoloogiaid, võime oma toidulauda rikastada väärtusliku porgandiga.
Allikas: Terviseleht. AVE LUIGELA
- Gripp- kodused ravivõtted
- KUDIAS ROHELISED TOMATID PUNASEKS SAADA?
- Fritüüritud tageetesed
- 7 peedimoosi retsepti
- Purgisupi idee-SEENE-ODRAKRUUBI SUPP
- TOMATI SUPIPÕHI- RETSEPT
- HERNE-SUITSULIHA SUPIPÕHI- RETSEPT
- KÖÖGIVILJA SUPIPÕHI- RETSEPT
- TEE ISE KÖÖGIVILJAPULJONG!
- SUVIKÕRVITSA KASULIKKUSEST
- PÕÕSASOA KASULIKKUSEST
- Mida külvata augustis?
- Tzatziki ehk Kreeka kurgikaste
- Kurgimahl- tervise turgutaja
- MARINEERITUD MUNGALILLE SEEMNED ehk MUNGALILLE KAPPARID
- TÄIDETUD SUVIKÕRVITSAD
- Suvikõrvitsa ja sidruni keeks
- Mets-kassinaeris on iidne ravimtaim
- Mis seemneid juulis külvata?
- Altee- lapsepõlvest tuntud ravim MUKALTIIN
- Kui peet ei tõuse?
- Söögisooda- aedniku parim sõber
- Mida ei tohi tilli kõrvale istutada?
- Aprill aias
- Lilleherne kasvatamise ABC
- Koriander- looduslik imeravim!
- Mis on DEMETER kvaliteedimärk ja biodünaamiline põllumajandus?
- Millised läbi aegade lemmikud tomatisordid võiksid olla igas kasvuhoones?
- Nipid taimede ettekasvatamiseks
- Millised on parimad tomatisordid kastmete tegemiseks?
- Aiandustrendid 2024 aastal
- Ürdid söömishäirete puhul
- Lastele sobilikud ravimtaimed
- Viirusevastased taimed
- Tomat- puuvili või köögivili?
- Miks mõnele koriander ei maitse?
- Üheksavägisega kõikide hädade vastu!
- Maheseemned, tavaseemned, F1 ja pärandsordi seemned lahti seletatult
- Mida teha kui kasvuhoones on liiga kõrge temperatuur?
- Kuidas aias õigesti kasta?
- Millised köögiviljad vajavad kasvamiseks rohkelt vett?
- Kuidas tomatitaimi õigesti kasta?
- Põhilised vead baklaźaani kasvatamisel
- Lehtpeedi supp
- Angervaksa jäätis
- Tee ise sirelilimonaad
- Kuidas maisi külvata?
- Kuidas sipelgatest vabaneda?
- Looduslikud viisid sääskede peletamiseks
- Köögiviljad, mis võiksid kindlasti aiamaal kasvada
- Looduslik putukatõrje
- Looduslikud viisid munade värvimiseks
- Sutlepa külalaat - 6. mai, Sutlepa küla, Noarootsi, Läänemaa
- Mida teha väljaveninud tomatiseemikutega?
- Kuidas kasvatada Mehhiko pisikurki?
- KUI KAUA SÄILIVAD ERINEVAD KÖÖGIVILJASEEMNED TEGELIKULT?
- Mis on puhtimata seemned?
- Kaasistutamine- mis see veel on?
- Milliseid maitsetaimi kasvatada varjus?
- Piim kui tomatitaimede väetis
- Kuidas idandada seemneid võrsete söömiseks?
- Mis on pärandsort?
- Milliseid seemneid võiks märtsis külvata?
- Maisisiidi kasulikud omadused
- Mungalille omlett- retsept
- Mungalille pesto
- Kurgirohi peletab tomatiussi
- Brokkoli ja rooskapsas- kes on nende semud?
- Miida istutada kapsa ja lillkapsa juurde?
- Maheseemned EKA aias
- Kes on kartuli sõbrad ja vanelased?
- Põhilised vead, mis inimesed teevad toas taimi ette kasvatades
- Miks valida maheseemned?
- Kasutame pakendamisel kohalikku lambavilla
- Juulis jõuad külvata veel ksaulikku portulakki
- Eksootiline Jaapani paelputlk Mitsuba
- Aprilli tegevused aias
- Kurkide kasvatamise ABC
- Suur ülevaade- tomatite külvamine, pikeerimine ja kasvatamine
- 12 ideed, mida istutada varjulisse köögiviljaaeda
- Kuidas säilitada rohelisi tomateid?
- Tagetes- väekas ravimtaim
- Raviteed gripi ja köha vastu
- Mida külvata septembris?
- Mida teha kurgirohust?
- Kuidas külvata valguidanejaid?
- Millised seemned on valgusidanevad?
- Mida tähendab F1?
- Milliseid taimi koos kasvtada?
- Mida veel juulis külvata jõuab?
- Kuidas aias kahjuritest vabaneda?
- Märts- paprikaja kibepipra külvamise aeg
- Tee ise luffa käsnkõrvitsast nuustikud
- Musta reede sooduspakkumine!
- Kaitse end haiguste eest idanditega
- Kõrvitsamuffinid maapähklivõi kreemiga
- Aedniku tegemised oktoobrikuus
- Kuidas säilitada rohelisi tomateid?
- Lihtne suvikõrvitsa-śokolaadi kook
- Kui palju vajab inimene päevas vett?
- Milliseid ravimtaimi koguda septembris?
- Mida peaksid teadma maitsetaimede külvamisest?
- Lihtne basiilikupesto
- Kuidas kuivatada basiilikut?
- Sügiskülv- milliseid seemneid külvata?
- Milliseid seemneid külvata augustis?
- Suur allahindlus tomatite- ja paprikate maheseemnetel!
- Praetud rullkõrvits
- Maheseemned.ee kiire nipp palavuse leevendamiseks
- Milliseid ravimtaimi korjata augustis?
- Neid suvelilli võib süüa!
- 5 retseptiideed lehtkapsast
- LEHTKAPSAS- AASTARINGNE VITAMIINIPOMM
- Aedportulak on iidne salatitaim ja asendab kappareid
- Saagirikas püsirukola
- Lehtkapsas- maitsev ja ilus
- Sihvakas sidrunhein
- Varemerohi- vitamiinirikas ravimtaim
- Hernes- 3000 aasta vanune vitamiinipomm
- Milliseid seemneid külvata mais?
- Põhupeenar- see on imelihtne!
- Igaastane tulitav küsimus- kuidas puugid aiast eemale hoida?
- Nurmenukk- hinnatud abiline koduaptegis
- Söödavad lilled- peiulill
- Mida peaks teadma spinatist?
- Mida teha ülekasvanud kurkidega?
- Tervislik aedportulak
- Milleks idandeid kasvatada?
- Erinevad idandamise meetodid
- Tervendav iduvesi ehk rejuvelak
- Vitamiinikuur idude abil
- Millised seemneid külvata aprillis?
- Kurgirohi leevendab putukahammustusi ja atab külmetushaigste vastu
- Tellimusega kaasa toorśokolaad!
- Paprikast
- Kuidas seemneid õigesti säilitada?
- Kümme spinatismuutit
- Vana kasvuhoone soojustamise lihtne nipp
- Head uut astat!
- Kuidas maitsetaimed talvel aknalaual kasvama panna?
- Iga tellimusega kaasa kingitus!
- 10 parimat maitsetaime toas kasvatamiseks
- Ürdid aknalaual. Algaja ABC
- LEHTKAPSA KRÕPSUD MERESOOLA JA SIDRUNIGA
- Mida saab juunis külvata?
- 5 maitsetaime, mida kasvatada kanade jaoks
- Maitsetaimede kasvatamise ABC
- Aeg kurgirohtu külvata!
- SPINAT ON POOL APTEEKI!
- 6 põhjust peedi söömiseks!
- Imeline rosmariin
- Kuidas porgandit süüa?
- Porgand- suurepärane näomask, toimib kui hambahari ja aitab haavadel paraneda!
- KAKS ÜHE HOOBIGA EHK KARULAUGUGA MARINEERITUD VÄRSKED KURGID
- Suveks vormi, lisa menüüsse salat!
- 10 ideed kevadisteks salatisegudeks!
- LEHTKAPSA 10 HEAD OMADUST
- Milliseid aiatöid tuleb teha mais?
- Miks eelistada mahedalt kasvatatud toitu?
- Karulaugu-püreesupp
- NAADIPIRUKAS- vitamiinirikas kevadekuulutaja!
- Aiatööd on lapsele kasulikud
- Need taimsed toidud sisaldavad rohkem rauda kui liha!
- Iga tellimusega kaasa kingitus!
- Peedi-kartulikotletid
- Tee ise karvadest, akvaariumiveest või zelatiinist väetis!
- Mida valmistada kõrvitsast?
- Superpakkumine vaid täna!
- Aedniku tegemised veebruaris
- Parimad põletikuvastased ürdid aiast!
- Usume tulevikku!
- Seemnepomm maitsetaimedega on hea kingiidee!
- Kuidas teha kerge vaevaga WC paberist seemnepaber?
- Kosutav mustika-kõrvitsa smuuti
- Talvisel ajal toas maitsetaimi kasvatada, pole üldsegi keeruline!
- GMO kultuurid suurendavad taimekaitsevahendite kasutamist!
- Mida teha mais puu- ja köögiviljaaias?
- Mahepõllundusteadlane Anne Luik: glüfosaadi kasutamine tuleb keelata
- Miks eelistada mahetoitu?
- Miks eelistada maheseemneid?
- Kuidas mahetoit ära tunda?
- Mis on mahe- ehk ökotoit?
- Imeline karulauk- parim organismi puhastaja
- Karulauk- tervistav kevadekuulutaja
- Kuidas parandada mulla omadusi ja turgutada mulla elustiku?
- Aedniku tööd aprillis
- Kuidas kasvatada basiilikut aknalaual?
- Porgand kui diettoit.
- Porgand saja häda vastu.
- Kümme fakti tervist andva paprika kohta
- Rediselehed on väärt toiduaine.
- Natuke rukolast.
- Miks peaksid sööma rohkem salatit?
- Tomati 10 tervislikku omadust.
- Tee ise taimne võileivamääre!
- Kapsa tervislikkus.
- Inimene ei sure, kui ta aias kasvab salvei!
- Lehtpeeti on lihtne kasvatada ja kerge toiduks tarvitada.
- Peet puhastab organismi kahjulikest jääkainetest