tellides SmartPost-iga.
Rediselehed on väärt toiduaine.
03. aprill 2016
Redise juurvili sisaldab rohkelt C-vitamiini, foolhapet, 1,2% valku, 3,5% suhkruid. Samuti sisaldab juurvili märkimisväärselt kaaliumi, kaltsiumi, rauda ja väävlit. Tänu väävlisisaldusele on redis maksarasvumise ärahoidmiseks ja organismi üldise ainevahetuse korrastajana omal kohal.
Mikroelementidest vääriks mainimist tsink, seleen ja rohelistes lehtedes paiknev magneesium. Rohke kaaliumisisalduse poolest mõjuvad lehed diureetiliselt ning ergutavad söögiisu ja seedimist.
Redises leidub mitmeid eeterlikke ja sinepiõlisid ning valgulist ainet lisotsiini, mis kõik koos avaldavad laialdast mikroobe hävitavat toimet.
Lehtede puriinirohkuse tõttu tuleks redise ja redisetoitude tarvitamisega olla ettevaatlik neil, kellel on maomahla ülehappesus, gastriit, maohaavandtõbi, põie- ning neeruhaigused või podagra.
Mõneti peetakse redise noori lehti isegi väärtuslikumaks toiduaineks kui redist ennast, sest nad sisaldavad pea 100 mg/% C-vitamiini ehk kaks korda rohkem, kui seda on sidrunis.
Rediselehtedes leidub ka biogeenset stimulaatorit rafaniini, mis juba üsna väikeses koguses aktiveerib organismi füsioloogilisi funktsioone ja teritab meeli, eriti nägemist.
Vanemad lehed muutuvad karedamaks ja karvasemaks, aga sobivad hästi suppidesse ning hautistesse, pudru sisse ja pitsa peale.
Redisetoitude retsepte
Lihtne redisesalat
- paar peotäit rediselehti
- kümmekond redist
- kastmeks taimeõli, soola
- murulauku, sibulapealseid,
mungalille lehti ja õisi
Eemaldage noortel redistel vanemad lehed ning peske. Redise juurviljad lõigake õhukesteks ratasteks, lisage sool ning asetage salatikaussi. Lehed hakkige peeneks, segage juurde külm taimeõli, maitsestage soolaga ning asetage rediselõikudele. Rediselehtedele võib juurde hakkida ka murulauku või sibulapealseid, kuid ka mungalille peeneks hakitud lehti ja õisi.
Tervislik redisesalat
- suurem peotäis rediselehti
- peotäis noori kõrve- või raud-
nõgese lehti
- peotäis noort naati
- 3−4 keedetud vutimuna
- kastmeks mahedamat majoneesi,
1 sl külmpressõli, soola
Hakkige rediselehed peenteks ribadeks, lisage veidi soola ja tampige puunuiaga kergelt läbi. Asetage nõgesed sõelale ja tõstke 30 sekundiks keeva vette. Seejärel jahutage külma jooksva vee all ning hakkige peeneks. Hakkige ka naadilehed ja pošeerige väheses õlis koos nõgeselehtedega (1 minut). Laske hautisel veidi jahtuda. Koorige munad ja lõigake viiludeks. Segage nüüd kõik kergelt läbi, lisage majonees ja segage veel kord kergelt läbi. Juurde ampsake röstsaia või leiba.
Rediselehesalat šampinjonidega
- suurem peotäis rediselehti
- 5−8 šampinjoni
- 1 sl külmpressõli
- 2 sl valget veiniäädikat
- 1 sl peeneks hakitud tilli
- maitse järgi soola ja veidi jahvatatud valget pipart
Peske seened, lõigake pikuti mõne millimeetri jämedusteks viiludeks (nii säilib seene ilus värvus), asetage sõelale ja tõstke minutiks soolaga maitsestatud keeva vette. Seejärel jahutage külma jooksva vee all maha (nii säilitavad seened oma värvuse, on kergesti seeditavad ja mõnusalt krõmpsud).
Segage kõik komponendid kergelt läbi ja tõstke salat pooleks tunniks külmikusse. Ka seda salatit võib serveerida salatipokaalis koos sidruni- või apelsiniviiluga.
Redise ja värske kurgi salat
- 200 g rediseid koos pealsetega
- 200−250 g värsket kurki
- 3 sl hakitud tilli
- 150 g hapukoort, maitsestamata
jogurtit või keefirit
- maitseks veidi soola
Eemaldage redisel vanemad lehed ja peske. Lõigake redised ja kurk ratasteks, lehed peenteks ribadeks, laduge kihiti salatikaussi, puistake vahele tilli ja veidi soola. Peale valage hapukoort, jogurtit või keefirit.
Rediselehesupp
- 150−200 g rediselehti
- 40−50 g murulauku
- 2 sl riisi
- paar keedetud muna
- 0,8 liitrit lihapuljongit
- hapukoort
- 100 g röstitud saiakuubikuid
Keetke riis lihapuljongiga poolpehmeks, lisage peenekshakitud rediselehed ja keetke veel 10 minutit ning lisage hakitud munad ja murulauk. Sööge kuumalt koos röstitud saiakuubikute ja hapukoorega.
Redise-keefiri külmsupp
- 5−6 suuremat redist koos lehtedega
- 200−300 g värsket kurki
- 4−5 sl hakitud sibulapealseid
või murulauku
- 0,5 l keefirit
- 0,5 l keedetud jahutatud vett
Lõigake redised õhukesteks viiludeks, hakkige lehed ning tükeldage kurk. Pange peenestatud köögivili keefiri ja vee segusse, maitsestage soolaga, segage ja sööge kohe.
Pikantne redisesalat serveerituna klaaskausis
- 100 g rediseviile ja ribadeks lõigatud rediselehti
- 100 g kurgiviile
- 100 g peenestatud murulauku
või sibulat
- 100 g tomativiile või poolitatud
kirsstomateid
- 100 g mugulbegoonia õielehti
Asetage koostisosad vaheldumisi salatikaussi, valage peale soolaga maitsestatud keefir või jogurt.
Roheline kartulipuder
- 600−800 g kartuleid
- 150-200 g rediselehti
- 1 suurem mugulsibul
- 2 sl rasva või margariini
- 1 klaas piima
- maitseks soola
Keetke kooritud ja tükeldatud kartulid soolases vees pehmeks, kurnake ja tampige pudruks. Hakkige rediselehed ja sibul peeneks ning hautage rasva või margariiniga ja segage pudru hulka. Lisage kuum piim ning kloppige püreeks.
Redisesalat kohupiimaga või kodujuustuga
- 200 g rediseid koos pealsetega
- 200−300 g lahjat kohupiima
või kodujuustu
- ½ klaasi keefirit või maitsestamata jogurtit
- 3 sl peenestatud murulauku
või sibulat
- soola
Lõigake redised ja noored pealsed ribadeks ning segage koos murulaugu või sibulaga kohupiima hulka, lisage soola, valage peale keefir või jogurt.
Hommikune rediseleheomlett
- suur peotäis rediselehti
- 2 muna
- 2 sl kohvikoort
- maitsestamiseks soola või kartulimaitseainet
- praadimiseks õli
Peske ja lõigake rediselehed peenteks ribadeks ja kuumutage pannil väheses õlis pidevalt segades kergelt läbi. Kloppige kaks muna kergelt läbi, lisades maitseks veidi soola või kartulimaitseainet ja 2 sl kohvikoort. Valage klopitud muna hautisele ja praadige omlett mõlemalt poolt kuldkollaseks.
Hakkliha-redisekotletid
- 100 g rediselehti
- 250 g hakkliha
- paar viilu saia
- keskmine sibul
- 1 muna
- 1 sl hapukoort
- praadimiseks rasva või õli
- maitseks pipart, muskaati ja soola
Lisage hakklihale väheses vees leotatud sai, hakitud sibul, toores muna, pipar ja muskaat. Segage ained ühtlaseks massiks ning vormige laiad õhukesed kotletid. Täidise valmistamiseks praadige peenestatud rediselehed kergelt rasvas läbi, jahutage ja segage juurde veidi hapukoort. Tõstke kotlettide keskele hautatud lehetäidis ning vormige pirukataoliseks. Praadige mõlemalt poolt helepruuniks. Juurde võib pakkuda keedetud või praetud kartuleid või sõmeralt keedetud riisi.
HÜVA NÕU
Kuidas hapendada
Kui redist on saanud liialt palju ja ka isu otsas, võib rediseid edukalt hapendada. Hapendamiseks lõigake redised viiludeks ja lehed ribadeks. Hapendamisnõuks sobib väiksem emailämber. Vahele puistake köömneid ja natuke soola.
Esialgu täitke peenestatud massiga pool pange ja suruge puunuiaga tihedamaks. Tihendatud seguga täitke kolmveerand pange. Asetage peale rabarbrilehed, nendele marli, marlile väike puhas puurest ja sellele vajutis (näiteks veega täidetud kolmeliitrine purk).
Peakäärimine kestab toasoojas kaks nädalat. Seejärel tõstke hapendatud mass pooleliitristesse purkidesse, suruge tihedalt kokku, valage peale hapendusvedelik ning sulgege purk õhukindlalt. Säilitage hoidist jahedas, ühtlase temperatuuriga ruumis. Hapendatud redis on sobiv hõrgutis kõikide lihatoitude juurde.
Allikas: Maakodu.
- KUDIAS ROHELISED TOMATID PUNASEKS SAADA?
- Fritüüritud tageetesed
- 7 peedimoosi retsepti
- Purgisupi idee-SEENE-ODRAKRUUBI SUPP
- TOMATI SUPIPÕHI- RETSEPT
- HERNE-SUITSULIHA SUPIPÕHI- RETSEPT
- KÖÖGIVILJA SUPIPÕHI- RETSEPT
- TEE ISE KÖÖGIVILJAPULJONG!
- SUVIKÕRVITSA KASULIKKUSEST
- PÕÕSASOA KASULIKKUSEST
- Mida külvata augustis?
- Tzatziki ehk Kreeka kurgikaste
- Kurgimahl- tervise turgutaja
- MARINEERITUD MUNGALILLE SEEMNED ehk MUNGALILLE KAPPARID
- TÄIDETUD SUVIKÕRVITSAD
- Suvikõrvitsa ja sidruni keeks
- Mets-kassinaeris on iidne ravimtaim
- Mis seemneid juulis külvata?
- Altee- lapsepõlvest tuntud ravim MUKALTIIN
- Kui peet ei tõuse?
- Söögisooda- aedniku parim sõber
- Mida ei tohi tilli kõrvale istutada?
- Aprill aias
- Lilleherne kasvatamise ABC
- Koriander- looduslik imeravim!
- Mis on DEMETER kvaliteedimärk ja biodünaamiline põllumajandus?
- Millised läbi aegade lemmikud tomatisordid võiksid olla igas kasvuhoones?
- Nipid taimede ettekasvatamiseks
- Millised on parimad tomatisordid kastmete tegemiseks?
- Aiandustrendid 2024 aastal
- Ürdid söömishäirete puhul
- Lastele sobilikud ravimtaimed
- Viirusevastased taimed
- Tomat- puuvili või köögivili?
- Miks mõnele koriander ei maitse?
- Üheksavägisega kõikide hädade vastu!
- Maheseemned, tavaseemned, F1 ja pärandsordi seemned lahti seletatult
- Mida teha kui kasvuhoones on liiga kõrge temperatuur?
- Kuidas aias õigesti kasta?
- Millised köögiviljad vajavad kasvamiseks rohkelt vett?
- Kuidas tomatitaimi õigesti kasta?
- Põhilised vead baklaźaani kasvatamisel
- Lehtpeedi supp
- Angervaksa jäätis
- Tee ise sirelilimonaad
- Kuidas maisi külvata?
- Kuidas sipelgatest vabaneda?
- Looduslikud viisid sääskede peletamiseks
- Köögiviljad, mis võiksid kindlasti aiamaal kasvada
- Looduslik putukatõrje
- Looduslikud viisid munade värvimiseks
- Sutlepa külalaat - 6. mai, Sutlepa küla, Noarootsi, Läänemaa
- Mida teha väljaveninud tomatiseemikutega?
- Kuidas kasvatada Mehhiko pisikurki?
- KUI KAUA SÄILIVAD ERINEVAD KÖÖGIVILJASEEMNED TEGELIKULT?
- Mis on puhtimata seemned?
- Kaasistutamine- mis see veel on?
- Milliseid maitsetaimi kasvatada varjus?
- Piim kui tomatitaimede väetis
- Kuidas idandada seemneid võrsete söömiseks?
- Mis on pärandsort?
- Milliseid seemneid võiks märtsis külvata?
- Maisisiidi kasulikud omadused
- Mungalille omlett- retsept
- Mungalille pesto
- Kurgirohi peletab tomatiussi
- Brokkoli ja rooskapsas- kes on nende semud?
- Miida istutada kapsa ja lillkapsa juurde?
- Maheseemned EKA aias
- Kes on kartuli sõbrad ja vanelased?
- Põhilised vead, mis inimesed teevad toas taimi ette kasvatades
- Miks valida maheseemned?
- Kasutame pakendamisel kohalikku lambavilla
- Juulis jõuad külvata veel ksaulikku portulakki
- Eksootiline Jaapani paelputlk Mitsuba
- Aprilli tegevused aias
- Kurkide kasvatamise ABC
- Suur ülevaade- tomatite külvamine, pikeerimine ja kasvatamine
- 12 ideed, mida istutada varjulisse köögiviljaaeda
- Kuidas säilitada rohelisi tomateid?
- Tagetes- väekas ravimtaim
- Raviteed gripi ja köha vastu
- Mida külvata septembris?
- Mida teha kurgirohust?
- Kuidas külvata valguidanejaid?
- Millised seemned on valgusidanevad?
- Mida tähendab F1?
- Milliseid taimi koos kasvtada?
- Mida veel juulis külvata jõuab?
- Kuidas aias kahjuritest vabaneda?
- Märts- paprikaja kibepipra külvamise aeg
- Tee ise luffa käsnkõrvitsast nuustikud
- Musta reede sooduspakkumine!
- Kaitse end haiguste eest idanditega
- Kõrvitsamuffinid maapähklivõi kreemiga
- Aedniku tegemised oktoobrikuus
- Kuidas säilitada rohelisi tomateid?
- Lihtne suvikõrvitsa-śokolaadi kook
- Kui palju vajab inimene päevas vett?
- Milliseid ravimtaimi koguda septembris?
- Mida peaksid teadma maitsetaimede külvamisest?
- Lihtne basiilikupesto
- Kuidas kuivatada basiilikut?
- Sügiskülv- milliseid seemneid külvata?
- Milliseid seemneid külvata augustis?
- Suur allahindlus tomatite- ja paprikate maheseemnetel!
- Praetud rullkõrvits
- Maheseemned.ee kiire nipp palavuse leevendamiseks
- Milliseid ravimtaimi korjata augustis?
- Neid suvelilli võib süüa!
- 5 retseptiideed lehtkapsast
- LEHTKAPSAS- AASTARINGNE VITAMIINIPOMM
- Aedportulak on iidne salatitaim ja asendab kappareid
- Saagirikas püsirukola
- Lehtkapsas- maitsev ja ilus
- Sihvakas sidrunhein
- Varemerohi- vitamiinirikas ravimtaim
- Hernes- 3000 aasta vanune vitamiinipomm
- Milliseid seemneid külvata mais?
- Põhupeenar- see on imelihtne!
- Igaastane tulitav küsimus- kuidas puugid aiast eemale hoida?
- Nurmenukk- hinnatud abiline koduaptegis
- Söödavad lilled- peiulill
- Mida peaks teadma spinatist?
- Mida teha ülekasvanud kurkidega?
- Tervislik aedportulak
- Milleks idandeid kasvatada?
- Erinevad idandamise meetodid
- Tervendav iduvesi ehk rejuvelak
- Vitamiinikuur idude abil
- Millised seemneid külvata aprillis?
- Kurgirohi leevendab putukahammustusi ja atab külmetushaigste vastu
- Tellimusega kaasa toorśokolaad!
- Paprikast
- Kuidas seemneid õigesti säilitada?
- Kümme spinatismuutit
- Vana kasvuhoone soojustamise lihtne nipp
- Head uut astat!
- Kuidas maitsetaimed talvel aknalaual kasvama panna?
- Iga tellimusega kaasa kingitus!
- 10 parimat maitsetaime toas kasvatamiseks
- Ürdid aknalaual. Algaja ABC
- LEHTKAPSA KRÕPSUD MERESOOLA JA SIDRUNIGA
- Mida saab juunis külvata?
- 5 maitsetaime, mida kasvatada kanade jaoks
- Maitsetaimede kasvatamise ABC
- Aeg kurgirohtu külvata!
- SPINAT ON POOL APTEEKI!
- 6 põhjust peedi söömiseks!
- Imeline rosmariin
- Kuidas porgandit süüa?
- Porgand- suurepärane näomask, toimib kui hambahari ja aitab haavadel paraneda!
- KAKS ÜHE HOOBIGA EHK KARULAUGUGA MARINEERITUD VÄRSKED KURGID
- Suveks vormi, lisa menüüsse salat!
- 10 ideed kevadisteks salatisegudeks!
- LEHTKAPSA 10 HEAD OMADUST
- Milliseid aiatöid tuleb teha mais?
- Miks eelistada mahedalt kasvatatud toitu?
- Karulaugu-püreesupp
- NAADIPIRUKAS- vitamiinirikas kevadekuulutaja!
- Aiatööd on lapsele kasulikud
- Need taimsed toidud sisaldavad rohkem rauda kui liha!
- Iga tellimusega kaasa kingitus!
- Peedi-kartulikotletid
- Tee ise karvadest, akvaariumiveest või zelatiinist väetis!
- Mida valmistada kõrvitsast?
- Superpakkumine vaid täna!
- Aedniku tegemised veebruaris
- Parimad põletikuvastased ürdid aiast!
- Usume tulevikku!
- Seemnepomm maitsetaimedega on hea kingiidee!
- Kuidas teha kerge vaevaga WC paberist seemnepaber?
- Kosutav mustika-kõrvitsa smuuti
- Talvisel ajal toas maitsetaimi kasvatada, pole üldsegi keeruline!
- GMO kultuurid suurendavad taimekaitsevahendite kasutamist!
- Mida teha mais puu- ja köögiviljaaias?
- Mahepõllundusteadlane Anne Luik: glüfosaadi kasutamine tuleb keelata
- Miks eelistada mahetoitu?
- Miks eelistada maheseemneid?
- Kuidas mahetoit ära tunda?
- Mis on mahe- ehk ökotoit?
- Imeline karulauk- parim organismi puhastaja
- Karulauk- tervistav kevadekuulutaja
- Kuidas parandada mulla omadusi ja turgutada mulla elustiku?
- Aedniku tööd aprillis
- Kuidas kasvatada basiilikut aknalaual?
- Porgand kui diettoit.
- Porgand saja häda vastu.
- Kümme fakti tervist andva paprika kohta
- Rediselehed on väärt toiduaine.
- Natuke rukolast.
- Miks peaksid sööma rohkem salatit?
- Tomati 10 tervislikku omadust.
- Tee ise taimne võileivamääre!
- Kapsa tervislikkus.
- Inimene ei sure, kui ta aias kasvab salvei!
- Lehtpeeti on lihtne kasvatada ja kerge toiduks tarvitada.
- Peet puhastab organismi kahjulikest jääkainetest