tellides SmartPost-iga.
Kapsa tervislikkus.
03. aprill 2016
Kapsast peetakse ristõieliste köögiviljade kuningaks. Kapsas on pärit Brassicaceae (ristõieliste) perekonnast, kuhu kuulub palju erinevaid kapsalisi, millest tuntumad on punane ja valge peakapsas, spargelkapsas ehk brokoli, rooskapsas ehk Brüsseli kapsas, lillkapsas, lehtkapsas, kähar peakapsas ehk Savoy kapsas jt.
Viimasel ajal on kapsaliste perekonna taimed pälvinud suurt tähelepanu oma vähivastaste omaduste tõttu. Kapsast ekstraheeritud ainetel on leitud ka mikroobidevastast toimet.
Kaasaegne kapsas arenes välja metsikust kapsaliigist, mille tõid Aasiast Euroopasse väidetavasti keldid umbes 600 aastat e.m.a. Kapsataim kohanes kiiresti jahedama kliimaga ning muutus levinud toiduaineks kogu Põhja-Euroopas. Ameerika Ühendriikidesse viisid selle varased saksa asunikud, kes kasutasid ka hapendatud kapsast.
Juba kreeka arst Hippokrates soovitas oma patsientidele hapukapsast ning Rooma riigi- ja kirjamees Cato vanem on väitnud, et „kapsas parandab mädaseid haavu ja aitab seal, kus muu ravi enam ei aita”.
Kõigis kapsaliikides on suhteliselt palju vett, 90% või rohkemgi. Suuri erinevusi ei ole ka valkude, rasvade ja süsivesikute sisalduses. Tänu süsivesikute vähesele sisaldusele annavad kapsalised vähe energiat. Osaliselt on madala kalorsuse põhjuseks asjaolu, et neis sisalduvatest süsivesikutest peaaegu poole moodustavad seedimatud kiudained. 100 grammi valget peakapsast annab keskmiselt 28kcal, sisaldab 1,1g valku, 0,2g rasva, 5,4g süsivesikuid, 2g kiudaineid ja 0g kolesterooli.
Kapsas leidub rohkesti vitamiine ja mineraale, kusjuures hilised kapsasordid on vitamiinide poolest rikkamad kui varajane kapsas. Kõik kapsalised on väga head C-vitamiini ja foolhappe, kaltsiumi (eriti lehtkapsas ja brokoli), väävli ja kroomi allikad. Lillkapsas ja brokoli sisaldavad ka boori, boorivaeses pinnases nad hästi ei kasva.
Värvilised kapsad sisaldavad ka tervistavate omadustega taimepigmente (luteiin, beeta-karoteen jt karotenoidid).
Vitamiinide, mineraalide, karotenoidide ja glükosinolaatide sisaldus tingib erinevate kapsaliikide võime ennetada mitmeid haigusi, näiteks südame-veresoonkonna haigused, vähk (eriti jämesoole-, eesnäärme-, kopsu- ja rinnavähk), kae, neurodegeneratiivsed haigused jpt. Kapsalised tõstavad immuunsüsteemi kaitsevõimet, võitlevad oksüdatiivse stressiga, parandavad keha detoksifikatsioonivõimet ja on efektiivsed ka näiteks mao-ja kaksteistsõrmiksoole haavandite ravis.
Dr Garnett Cheney Stanfordi Ülikoolist ja teised uurijad demonstreerisid juba eelmise sajandi kuuekümnendatel kapsamahla ravitoimet peptilise haavandiga haigetel, kusjuures ravitoime saadi nädalaga. Kapsamahlas sisalduvat haavandeid ravivat komponenti nimetati tol ajal U-vitamiiniks, kuid hiljem identifitseeriti see aminohappe glutamiinina, millel on oluline roll seedekulga limaskesta rakkude kasvamisel ja taastumisel.
Kapsalistes rikkalikult leiduvad glükosinolaadid on väävlit sisaldavad ühendid, millest on tingitud ka peakapsa, lillkapsa ja brokoli kibedapoolne maitse. Väävel on mineraal, mida vajavad maksa detoksifikatsiooni kaks teed – sulfoksüdatsioon ja sulfatsioon. Seetõttu on kõik kapsalised head puhastavate dieetide koostisosad. On ka teada, et glükosinolaadi kaks derivaati (sulforafaan ja indool-3-karbinool) suurendavad ühe östrogeenivormi (2-hüdroksüöstroon) väljutamist, mis aitab organismil võidelda rinnavähi vastu.
Sulforafaan avastati esimest korda brokolivõrsetes. Brokolivõrsed sisaldavad vähivastaseid ühendeid kümneid kordi rohkem kui täiskasvanud taim. Peamine vähivastane ühend kapsalistes sulforafaan stimuleerib detoksifikatsioonireaktsioonide toimumiseks vajalike ensüümide produktsiooni ja tugevdab kapsa teiste koostisosade antioksüdantset toimet. Lisaks aitab sulforafaan võidelda Helicobacter pylori`ga, mis on seotud paljude seedetrakti haiguste, sh mao- ja kaksteistsõrmiksoole haavandite ja vähiga. Samuti võib brokolis sisalduv sulforafaan kaitsta veresooni kahjustuste eest, mille tekkimist soodustab diabeedist põhjustatud kõrge veresuhkru tase. Seetõttu sobib brokoli suurepäraselt diabeetikutele.
Indool-3-karbinool vähendab nii prostata- kui rinnavähirakkude kasvu, suurendab maksa detoksifikatsioonivõimet ning takistab inimese papilloomviiruse kasvu, mis on seotud emakakaelavähiga.
Taimepigmentidest karotenoididest sisaldavad kapsalised rikkalikult beetakaroteeni, luteiini ja zeaksantiini. Eriti rikkalikult on karotenoide brokolis ja lehtkapsas. Luteiin ja zeaksantiin aitavad ära hoida kollatähni degeneratsiooni. Beetakaroteen on antioksüdantse toimega ja mängib olulist rolli südamehaiguste ning vähi vältimisel.
Kapsalised sisaldavad rikkalikult klorofülli (välja avatud lillkapsas), mis on antioksüdantse ja vähivastase toimega. Lisaks stimuleerib klorofüll hemoglobiini ja punaste vereliblede produktsiooni.
Kapsalised on ka rikkalikud kiudaineallikad, mistõttu nad on ideaalsed söögiisu vähendajad ning sobivad kaalu langetavate inimeste menüüsse. Oma kiudainerikkuse tõttu aitavad nad kaasa soole motoorikale, vähendades kõhukinnisust ning omades jämesoolevähki ärahoidvat toimet. Näiteks sisaldab tassitäis hakitud rooskapsast 4g kiudaineid (päevane kiudainetevajadus on 25-35g).
Ettevaatlikud peavad toore kapsa tarbimisel olema kilpnäärmeprobleemidega isikud. Nimelt sisaldavad toored kapsad goitrogeene, mis mõjutavad kilpnäärmefunktsiooni. Goitrogeenid on ühendid, mis blokeerivad joodi kasutamist kilpnäärme poolt. Kui kapsalisi tarbida pikemat aega suurtes kogustes ning samal ajal esineb joodipuudus, võivad goitrogeenid seda puudust veelgi süvendada ja tekitada kilpnäärme suurenemise ehk struuma. Kui aga toidus on piisavalt joodi, siis niisuguseid probleeme ei teki. Seega – rohkelt tooreid kapsalisi tarvitades on soovitatav lisaks tarbida ka joodi sisaldavaid toite (mereannid, merekalad, meretaimed, jodeeritud sool). Kuna kapsaliste kuumtöötlemisel nendes sisalduvad goitrogeenid hävivad, siis soovitatakse kilpnäärmeprobleemidega isikutel tarbida kapsalisi eeskätt kuumtöödeldult.
Lehtkapsas sisaldab oksalaate, mistõttu neerukividega inimesed peavad tarbima lehtkapsast ettevaatusega.
Kapsa eriliseks väärtuseks on võimalus seda hapendada, kusjuures hapendamisel ei kaota kapsas oma väärtuslikke omadusi, küll aga tekib selle käigus juurde uusi ühendeid ja mitmeid täiendavaid ensüüme. Hapendamisel taime sidekude laguneb, meie organism aga omastab sidekoest vabanenud toitaineid palju paremini. Juba iidsetest aegadest on hapukapsast kasutatud seedimise stimuleerimiseks ja sooletegevuse aktiviseerimiseks. Hapukapsamahlal on samuti raviomadused, sest sellesse lähevad üle peaaegu kõik kapsas sisalduvad väärtuslikud ained. Happelise reaktsiooniga hapukapsamahl on kasulik mao alahappesuse puhul. Lisaks parandab hapukapsamahl soolestiku mikrofloorat.
Mõningaid retsepte ja soovitusi kapsaliste lülitamiseks oma menüüsse:
Aurutatud ja jahutatud rooskapsas on hea lisand rohelisele salatile.
Küpsetatud rooskapsad: sega rooskapsad kausis õli, hakitud küüslaugu, värske tüümiani, soola ja pipraga. Pane ühe kihina ahjupannile ja küpseta 175 kraadi juures 35-40 minutit. Tarbi kartuli või liha kõrvale.
Aurutatud roos- või lillkapsale võib puistata riivitud juustu ja grillida mõne minuti.
Valge peakapsas värske salati baasainena: selleks lõika kapsas peenteks ribadeks ning mulju mahl vähese soolaga kergelt välja. Lisa juurde meelepäraseid köögivilju, sidrunimahla, oliivõli ning maitsetaimi.
Lillkapsasalat: eralda lillkapsas väikesteks õisikuteks, lisa 1 spl sidrunimahla, 1 spl oliivõli, 0,5 tl meresoola, veidi kurkumit. Sega ja lase 10 minutit maitsestuda.
Punane kapsas sibulaga: Prae 1 osa punast kapsast 1 osa sibulaga, lisa maitseks küüslauku. Värvi kirgastamiseks lisa sidrunimahla. Maitsesta ja serveeri koos keedetud tatraga.
Murra lillkapsa ja brokoli õisikuid värskesse salatisse.
Anneli Ratas, toitumisnõustaja, Annely Soots, toitumisterapeut
Artikkel ajakirjast „Toitumisteraapia“ nr.2, www.tervisekool.ee
- KUDIAS ROHELISED TOMATID PUNASEKS SAADA?
- Fritüüritud tageetesed
- 7 peedimoosi retsepti
- Purgisupi idee-SEENE-ODRAKRUUBI SUPP
- TOMATI SUPIPÕHI- RETSEPT
- HERNE-SUITSULIHA SUPIPÕHI- RETSEPT
- KÖÖGIVILJA SUPIPÕHI- RETSEPT
- TEE ISE KÖÖGIVILJAPULJONG!
- SUVIKÕRVITSA KASULIKKUSEST
- PÕÕSASOA KASULIKKUSEST
- Mida külvata augustis?
- Tzatziki ehk Kreeka kurgikaste
- Kurgimahl- tervise turgutaja
- MARINEERITUD MUNGALILLE SEEMNED ehk MUNGALILLE KAPPARID
- TÄIDETUD SUVIKÕRVITSAD
- Suvikõrvitsa ja sidruni keeks
- Mets-kassinaeris on iidne ravimtaim
- Mis seemneid juulis külvata?
- Altee- lapsepõlvest tuntud ravim MUKALTIIN
- Kui peet ei tõuse?
- Söögisooda- aedniku parim sõber
- Mida ei tohi tilli kõrvale istutada?
- Aprill aias
- Lilleherne kasvatamise ABC
- Koriander- looduslik imeravim!
- Mis on DEMETER kvaliteedimärk ja biodünaamiline põllumajandus?
- Millised läbi aegade lemmikud tomatisordid võiksid olla igas kasvuhoones?
- Nipid taimede ettekasvatamiseks
- Millised on parimad tomatisordid kastmete tegemiseks?
- Aiandustrendid 2024 aastal
- Ürdid söömishäirete puhul
- Lastele sobilikud ravimtaimed
- Viirusevastased taimed
- Tomat- puuvili või köögivili?
- Miks mõnele koriander ei maitse?
- Üheksavägisega kõikide hädade vastu!
- Maheseemned, tavaseemned, F1 ja pärandsordi seemned lahti seletatult
- Mida teha kui kasvuhoones on liiga kõrge temperatuur?
- Kuidas aias õigesti kasta?
- Millised köögiviljad vajavad kasvamiseks rohkelt vett?
- Kuidas tomatitaimi õigesti kasta?
- Põhilised vead baklaźaani kasvatamisel
- Lehtpeedi supp
- Angervaksa jäätis
- Tee ise sirelilimonaad
- Kuidas maisi külvata?
- Kuidas sipelgatest vabaneda?
- Looduslikud viisid sääskede peletamiseks
- Köögiviljad, mis võiksid kindlasti aiamaal kasvada
- Looduslik putukatõrje
- Looduslikud viisid munade värvimiseks
- Sutlepa külalaat - 6. mai, Sutlepa küla, Noarootsi, Läänemaa
- Mida teha väljaveninud tomatiseemikutega?
- Kuidas kasvatada Mehhiko pisikurki?
- KUI KAUA SÄILIVAD ERINEVAD KÖÖGIVILJASEEMNED TEGELIKULT?
- Mis on puhtimata seemned?
- Kaasistutamine- mis see veel on?
- Milliseid maitsetaimi kasvatada varjus?
- Piim kui tomatitaimede väetis
- Kuidas idandada seemneid võrsete söömiseks?
- Mis on pärandsort?
- Milliseid seemneid võiks märtsis külvata?
- Maisisiidi kasulikud omadused
- Mungalille omlett- retsept
- Mungalille pesto
- Kurgirohi peletab tomatiussi
- Brokkoli ja rooskapsas- kes on nende semud?
- Miida istutada kapsa ja lillkapsa juurde?
- Maheseemned EKA aias
- Kes on kartuli sõbrad ja vanelased?
- Põhilised vead, mis inimesed teevad toas taimi ette kasvatades
- Miks valida maheseemned?
- Kasutame pakendamisel kohalikku lambavilla
- Juulis jõuad külvata veel ksaulikku portulakki
- Eksootiline Jaapani paelputlk Mitsuba
- Aprilli tegevused aias
- Kurkide kasvatamise ABC
- Suur ülevaade- tomatite külvamine, pikeerimine ja kasvatamine
- 12 ideed, mida istutada varjulisse köögiviljaaeda
- Kuidas säilitada rohelisi tomateid?
- Tagetes- väekas ravimtaim
- Raviteed gripi ja köha vastu
- Mida külvata septembris?
- Mida teha kurgirohust?
- Kuidas külvata valguidanejaid?
- Millised seemned on valgusidanevad?
- Mida tähendab F1?
- Milliseid taimi koos kasvtada?
- Mida veel juulis külvata jõuab?
- Kuidas aias kahjuritest vabaneda?
- Märts- paprikaja kibepipra külvamise aeg
- Tee ise luffa käsnkõrvitsast nuustikud
- Musta reede sooduspakkumine!
- Kaitse end haiguste eest idanditega
- Kõrvitsamuffinid maapähklivõi kreemiga
- Aedniku tegemised oktoobrikuus
- Kuidas säilitada rohelisi tomateid?
- Lihtne suvikõrvitsa-śokolaadi kook
- Kui palju vajab inimene päevas vett?
- Milliseid ravimtaimi koguda septembris?
- Mida peaksid teadma maitsetaimede külvamisest?
- Lihtne basiilikupesto
- Kuidas kuivatada basiilikut?
- Sügiskülv- milliseid seemneid külvata?
- Milliseid seemneid külvata augustis?
- Suur allahindlus tomatite- ja paprikate maheseemnetel!
- Praetud rullkõrvits
- Maheseemned.ee kiire nipp palavuse leevendamiseks
- Milliseid ravimtaimi korjata augustis?
- Neid suvelilli võib süüa!
- 5 retseptiideed lehtkapsast
- LEHTKAPSAS- AASTARINGNE VITAMIINIPOMM
- Aedportulak on iidne salatitaim ja asendab kappareid
- Saagirikas püsirukola
- Lehtkapsas- maitsev ja ilus
- Sihvakas sidrunhein
- Varemerohi- vitamiinirikas ravimtaim
- Hernes- 3000 aasta vanune vitamiinipomm
- Milliseid seemneid külvata mais?
- Põhupeenar- see on imelihtne!
- Igaastane tulitav küsimus- kuidas puugid aiast eemale hoida?
- Nurmenukk- hinnatud abiline koduaptegis
- Söödavad lilled- peiulill
- Mida peaks teadma spinatist?
- Mida teha ülekasvanud kurkidega?
- Tervislik aedportulak
- Milleks idandeid kasvatada?
- Erinevad idandamise meetodid
- Tervendav iduvesi ehk rejuvelak
- Vitamiinikuur idude abil
- Millised seemneid külvata aprillis?
- Kurgirohi leevendab putukahammustusi ja atab külmetushaigste vastu
- Tellimusega kaasa toorśokolaad!
- Paprikast
- Kuidas seemneid õigesti säilitada?
- Kümme spinatismuutit
- Vana kasvuhoone soojustamise lihtne nipp
- Head uut astat!
- Kuidas maitsetaimed talvel aknalaual kasvama panna?
- Iga tellimusega kaasa kingitus!
- 10 parimat maitsetaime toas kasvatamiseks
- Ürdid aknalaual. Algaja ABC
- LEHTKAPSA KRÕPSUD MERESOOLA JA SIDRUNIGA
- Mida saab juunis külvata?
- 5 maitsetaime, mida kasvatada kanade jaoks
- Maitsetaimede kasvatamise ABC
- Aeg kurgirohtu külvata!
- SPINAT ON POOL APTEEKI!
- 6 põhjust peedi söömiseks!
- Imeline rosmariin
- Kuidas porgandit süüa?
- Porgand- suurepärane näomask, toimib kui hambahari ja aitab haavadel paraneda!
- KAKS ÜHE HOOBIGA EHK KARULAUGUGA MARINEERITUD VÄRSKED KURGID
- Suveks vormi, lisa menüüsse salat!
- 10 ideed kevadisteks salatisegudeks!
- LEHTKAPSA 10 HEAD OMADUST
- Milliseid aiatöid tuleb teha mais?
- Miks eelistada mahedalt kasvatatud toitu?
- Karulaugu-püreesupp
- NAADIPIRUKAS- vitamiinirikas kevadekuulutaja!
- Aiatööd on lapsele kasulikud
- Need taimsed toidud sisaldavad rohkem rauda kui liha!
- Iga tellimusega kaasa kingitus!
- Peedi-kartulikotletid
- Tee ise karvadest, akvaariumiveest või zelatiinist väetis!
- Mida valmistada kõrvitsast?
- Superpakkumine vaid täna!
- Aedniku tegemised veebruaris
- Parimad põletikuvastased ürdid aiast!
- Usume tulevikku!
- Seemnepomm maitsetaimedega on hea kingiidee!
- Kuidas teha kerge vaevaga WC paberist seemnepaber?
- Kosutav mustika-kõrvitsa smuuti
- Talvisel ajal toas maitsetaimi kasvatada, pole üldsegi keeruline!
- GMO kultuurid suurendavad taimekaitsevahendite kasutamist!
- Mida teha mais puu- ja köögiviljaaias?
- Mahepõllundusteadlane Anne Luik: glüfosaadi kasutamine tuleb keelata
- Miks eelistada mahetoitu?
- Miks eelistada maheseemneid?
- Kuidas mahetoit ära tunda?
- Mis on mahe- ehk ökotoit?
- Imeline karulauk- parim organismi puhastaja
- Karulauk- tervistav kevadekuulutaja
- Kuidas parandada mulla omadusi ja turgutada mulla elustiku?
- Aedniku tööd aprillis
- Kuidas kasvatada basiilikut aknalaual?
- Porgand kui diettoit.
- Porgand saja häda vastu.
- Kümme fakti tervist andva paprika kohta
- Rediselehed on väärt toiduaine.
- Natuke rukolast.
- Miks peaksid sööma rohkem salatit?
- Tomati 10 tervislikku omadust.
- Tee ise taimne võileivamääre!
- Kapsa tervislikkus.
- Inimene ei sure, kui ta aias kasvab salvei!
- Lehtpeeti on lihtne kasvatada ja kerge toiduks tarvitada.
- Peet puhastab organismi kahjulikest jääkainetest