Tervislik aedportulak

Tervislik aedportulak


26. aprill 2018

Valkaineid on rohelistes lehtedes seemnete küpsemise faasis aga koguni kuni 23% (rohelises aedhernes 5%) ja süsivesikuid 14% (kartulis 18%). Kõrgelt hinnatud on portulaki raviomadused põie-, neeru- ja maksahaiguste korral. Temast saab ka head dieetsalatit suhkurtõve haigetele.

Salatina viljeldava aedportulaki õied on kollased ja silmatorkamatud. Taim kasvab 45–50 cm kõrguseks. Siiski on ta üsna dekoratiivne, nii et teda võib kasvatada ka lillepeenras.

Portulak eelistab päikesepaistelist kasvukohta ja toiteaineterikast viljakat mulda. Ta ei talu väikseimatki öökülma, samuti värsket sõnnikut. Avamaale külvake seeme juuni algul.

Varasema saagi saamiseks külvake osa seemnest kiletunnelisse redise kõrvale, sest just koos redisega saab temast kõige maitsvama salati. Sobiv külvisügavus on 0,5 cm. Kuna aedportulak annab rohkesti seemet, tärkab järgmisel aastal vanal kasvukohal hulgaliselt uusi taimi ja nii võib ta aialapil muutuda isegi umbrohuks. Seeme säilitab mullas idanevuse 10–30 aastat.

Peenral kasvatage aedportulakki kolmes reas, mille vahele jätke 15–20 cm. Taimed harvendage samuti 15–20 cm vaheni. Kuna noorematest lehtedest salat on maitsvam, tehke paari nädala tagant korduskülve.

Esimese saagi võib korraliku kastmise korral koristada juba teisel-kolmandal nädalal pärast tärkamist. Esimesel korral lõigake taim peaaegu täielikult maha. Edaspidi näpistage lehti ja latvu vastavalt vajadusele, aga tehke seda kindlasti enne õitsemise algust. Tavaliselt saab kasvuperioodil 2–3 lõikust.

Noorte taimede lehed ja ladvad on meeldiva hapuka maitsega. Lehtede värvus sõltub sordist, varieerudes helerohelisest punakaspruunini. Salatisegudes kasutatakse võrsetelt näppudega rebitud lehti.

Lehed sobivad kõikidesse toor- ja puuviljasalatitesse, kurgi- ning tomatitoitudesse, kohupiima ja kodujuustuga segatult, koos tilli-peterselliga hapukoore ja kefiiri külmkastmetesse. Lehtedest puhtaks nopitud võrseid võib kasutada peenestatult aedviljasuppides ja hautistes.

Aedportulakki võib kasutada nagu spinatit, lõigates taimed maha mõne sentimeetri kõrguselt maapinnalt. Soojal suvel võib saada nii mitu saaki.

Tervislik portulakisalat

200 g portulakiürti, 100 g rohelist peterselli või koriandrit, 2–3 küüslauguküünt, 
1 sl valge veini äädikat, 2 sl külmpressitud õli, maitse järgi soola ja jahvatatud valget terapipart

Lõikuge ürt peenemaks, segage juurde peenestatud maitseroheline, pressitud küüslauguküüned, õli ja äädikas ning maitsestage. Tõstke valmis salat tunniks ajaks külmikusse.
Allikas: http://maakodu.delfi.ee/





Klientide tagasiside: